Zuhal Demir krijgt microscoop van landbouwexpert

 

 

Landbouwexpert en auteur Louis De Jaeger brengt een microscoop naar het kabinet van Zuhal Demir omdat hij vindt dat de oplossing voor de landbouwproblematiek letterlijk onder haar voeten ligt, namelijk het bodemleven.

Louis De Jaeger, oprichter van studiebureau Commensalist, geeft sinds dit jaar met Dr. Alain Peeters een jaaropleiding aan landbouwers met de Living Soil Academy. Hiermee helpen ze boeren gratis de transitie te maken van zogezegd vervuilers naar schoonmakers.“

 

Ik vind het moedig van Zuhal Demir om de landbouw te verduurzamen, maar met subsidies alleen geraken we er niet. Er is hier kennis voor nodig en die kennis kunnen boeren nergens vinden, erger nog, deze kennis is amper aanwezig binnen de overheid zelf. Vandaar dat ik een microscoop breng naar Demir.” zegt De Jaeger.

Vlaanderen kan alleen floreren dankzij de bodem en het bijhorende bodemleven. Zonder bodemleven, geen vitaal voedsel, geen mensheid. Het verschil tussen rots en een levende bodem is het leven zelf. Miljoenen jaren natuurlijke research en development heeft ervoor gezorgd dat er een superorganisme is ontstaan, genaamd het bodemleven. Een verzameling van bacteriën, schimmels, spinachtigen, regenwormen en nog veel meer die in staat is om samen met planten rotsen te transformeren in zwarte vruchtbare aardlagen.

Er is trouble in paradise: de vruchtbare aarde gaat in sneltempo achteruit doordat de samenleving boeren dwingt om de aarde uit te persen om meer en goedkoper voedsel te produceren. Ploegen, pesticiden en chemische bemesting zijn hier de wapens van massadestructie. De landbouwindustrie wordt hier beter van maar burgers en boeren allesbehalve.

“Ik vind het een regelrechte schande dat toen ik een lezing gaf aan de VLM, die het nieuwe mestactieplan schrijft, er van de honderd toeschouwers niemand zijn hand in de lucht stak toen ik vroeg: wie heeft er al eens door een microscoop naar de bodem gekeken. Bij alle problemen die zij willen oplossen met het nieuwe MAP, is het bodemleven onze beste bondgenoot, maar die negeert de politiek compleet.” zegt De Jaeger.

Wetenschappers hebben ontdekt dat planten tot 20% van de CO2 die ze opnemen via hun wortels cadeau geven aan dit bodemleven als suikers. Die bieden op hun beurt bescherming en extra voeding aan de plant. Met behulp van schimmeldraden wordt de oppervlakte van plantenwortels tot honderd keer vergroot waardoor het eenvoudiger is om tijdens droge periodes aan water te geraken. Ditzelfde bodemleven speelt actief een rol in het opnemen van stikstof én het vastleggen hiervan, waardoor die niet kan uitspoelen.

“Ik ben zelf een enorme voorstander van technologie, maar waarom zouden we een technofix moeten vinden voor een probleem dat de natuur gratis en voor niets oplost voor ons. Een duurzame landbouw is alleen mogelijk als we het bodemleven een centrale rol geven. Alle andere oplossingen zijn bullshit en pure verspilling van tijd, energie en grondstoffen.” zegt De Jaeger.

Louis De Jaeger diende vorige week een voorstel van decreet in waarin hij pleit om van het bodemleven een beschermde diersoort te maken. Tijdens een transitie naar duurzaamheid zijn indicators zeer belangrijk. De kwaliteit en kwantiteit van het bodemleven valt perfect te meten.

 

 

 

Delen

verwante Artikels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

EEN MAIL Die JE ALTIJD ZAL WILLEN OPENEN !

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte.